Las Vegas


... võltshiilguse lipulaev. Linn täis neoontulesi. Pimedas kaugelt linna nähes ei saanud olla kahtlust - see on Las Vegas. Ilmselt ei ükski teine linn ei hiilga öösiti nii tugevalt. Aga seestpoolt on see hiilgus kuidagi võlts ja veidi väsinud. Tohutud hotellid tohutute kasiinodega. Koos palmide, Eifeli torni ja triumphi kaarega, gondlitega ja laemaalidega. St. Et kõik mis maailmas kuulsat on siin järele tehtud ja üles riputatud ... ja ääristatud kuntsmuruga.


Aga hotellid meenutavad siin veidi seismajäänud aega. Aeg oleks nagu 80-ndatel seiskunud - ja needsamad pruunid majad kõrguvad keset kõrbe oma mingis sõnadega mittekirjeldamatus väsimuses. Ja seda, et siin tegelikult kõrb on, tunneb esimesest hingesõõmust õues. Lämbe ja palav. Väga palav. Eestimaa kuumalaine siinse kõrval poisike. 

Ja kasiinod töötavad täie rauaga. Kuigi nende tuhandete automaatide vahel on vaid üksikud, mis meid huvitavad. Enamuses neist on masinaga töötamisel vaid nupuvajutuse vaev. Üks nupp paneb panuse ja teine paneb rulli keerlema. Nad siin lausa võistlusi korraldavad, kes kõige kiiremini seda va nuppu toksida jõuab. Igatahes esimese päeva lõpuks olen mina pokkeriga plussis. Nii 45 dollariga (hotelli ühe öö hind). Eks näe mida homne toob.  

Õnneks leidsime linna paremaks tundmaõppimisek omale toreda giidi Regina näol, kes oli pooljuhuslikult San Francisco lähistelt meid aitama tulnud. Tänud talle.
 
Teisel päeval Vegases jõudis lõpuks meilegi kohale, et me siia täiesti vale häälestusega olime tulnud. Las Vegases ei ole küsimus selles, kas sa võidad või kaotad. Küsimused on hoopis muus. See on pigem põgenemise koht, kus sa põgened oma elust keerlevate rataste maailma ja vaatad kuidas masinasse pandud raha järjekindlalt sulab. Mitte, et seal võita pole võimalik. Kui sulle vastaseks loll masin, mis on programmeeritud aeglaselt raha võtma - saab  teda teatud tingimustel üle kavaldada. Aga see eeldab masina tundmist. Eks siingi ole masinad nagu Tallinnas - ainult juhusliku arvude generaatori peal nad ei tööta - neil veidi rohkem intelligentsi. Siinsed 25 sendi pokkeriautomaadid näiteks ei lase rahal kasvada üle 1000 ühiku (ehk üle 250 dollari) - testisime ära. Ehk siis neli korda kui duubeldamisega sinnamaani jõuti pakkus masin omalt poolt kaardiks ässa. Väga inetu ja ebainteligentne lahendus suurte rahade mitteväljaandmiseks (sorry nende ees, kes kunagi pole automaadi pokkerit mänginud ja ei saa miskit aru millest siin jutt). Aga nagu ma ütlesin - mõistsime me, et võidus pole siin küsimus. Ja lõpuks tegutsesime nagu teised - vaatasime neoontuledest küllastunud pilkudega automaati ja jälgisime kuidas raha automaadis aeglaselt sulab - ilma isegi ootamata, et võiks võita. Ja miks ka mitte - odav hotell, esile manatud võltsmaailm, väline glamuur - see vajas ju ka meie poolt altarile ohvreid. Ja kui mängida, saad sa selle raha eest alati vähemalt loo, kuidas sa peaaegu oleksid võitnud, või saad veel lastelastele rääkida kuidas sa oma elu esimeses päris ruletilauas suutsid õige numbri ära arvata just sel momendil, kui sõber sinu kolmanda nr.14 pakkumisega kaasa tuli ja panuse omaltpoolt neljakordistas. Need on need asjad mida Vegas suudab ja tahab pakkuda. Rikkust, lootust, võite ja kaotusi tuleb pigem Tallinna kasiinodest otsida. 
 
btw. Gert - su 5 dollarit mängisime maha. Ei võit :)

 
Ja kuulsad Las Vegase õhtused showd. Vaatasime ühe üle. Tuleb tunnistada, et midagi sellist Eestis ei näe. Kui oled tsirkuseakrobaatika, koreograafia ja tantsuetenduse sõber tuleb kindlasti seal ära käia. Juba saal iga hotelli tagaruumides  on võrreldav linnahalliga ja lava on lihtsalt üks suur kraanade ja liftide süsteem, kus profesionaalsed akrobaadid end painutavad venitavad ja alla kukuvad.

Ja kõik see, mida ütlesin Las Vegase väsimuse kohta - võtan ma nüüd, teise päeva lõpul tagasi. On vanemaid ja on uuemaid hotelle. Vast renoveeritud MGM hotell pakkus kõike sedasama, mis teisedki, aga uue aastatuhande glasuuriga. Las Vegase glamuur on endiselt elus ja vaadates ehitustempot - pigem kasvav. Elagu kõik mis hiilgab...

Aga ka Las Vegases on siiski võimalik ka 100% kindel Jackpot välja võtta. Seda küll mitte kasiinodest vaid kaubanduskeskustest. Leidsime meiegi ühe suht üüratu, kus Levi's teksad 20$ maksid ja kõiki Naigi ja Reeboki kaupu kaks kuni viis korda odavamalt, kui Eestist sai muretseda.
 
 



No comments:

Post a Comment