Šveits 2021


Tegelikult peaks selle reisiblogi nimi olema "Tagasi Hesse juurde" või midagi sarnast. Kotis on mõned juba aastaid tagasi korra loetud Herman Hesse raamatud ja esimeseks sihtkohaks Hesse muuseum ja haud külas kus ta oma tagumise poole elust mööda saatis. 

Kui kunagi veel poissmehe-elu elatud, tööl käidud ja filosofeeritud - sai mõeldud, et milline oleks ideaalne elu siis, kui raha ei seaks mingeid piiranguid. Tekkis mõte absurdsest elust, kus elada elu reisil ja raamatute järgi. Umbes nii, et võtad raamatu ja kui tegevus kandub näiteks Londonist New Yorki - kobid lähima lennuki peale ja lendad. Lihtsalt selline idee, kui ei oska oma eluga miskit targemat peale hakata. Muidugi oleks selline elu reaalsuses üsna keeruline raamatute puhul, kus pidevalt mingite eri kohtade vahel ringi siiberdatakse. Saad paar lehte loetud ja taas lennukile. Või kuidas lugeda näiteks Moby Dicky? Ennast kusagile vaalapüügilaevale smuugeldada, et raamatut lugeda, võib ootamatult keeruliseks osutuda. 

Seega jääb üle selline pehmendatud variant - leida kohad kus raamatud kirjutatud ja/või kus kirjanik elanud. Ilmselt kogu elu selle eesmärgi nimel ümber korraldada enam ei õnnestu - jäävad siis üle väiksemad sutsakad. Ja millest muust siis alustada, kui oma selgeks lemmikuks kujunenud Herman Hessest ja tema Stepihundist. Üllatusega avastasin, et tema muuseum, elupaik ja hauaplats on Milanost - kohast kus Tallinnast pea iga päev lennuk läheb - nii ca pooleteist tunni rongisõidu kaugusel. See info, kus aga Stepihunt kirjutati - kus asub maagiline teater, Odeon ja teised raamatus kirjeldatud paigad - on mul siiani lõpuni leidmata. Võimalikeks kandidaatideks on Bern ja Zyrich, kus Hesse oma raskel eluperioodil, mil ta Stepihunti kirjutas, viibis. Võibolla leian mingeid lisa vihjeid tema Muuseumist. Võib olla käin läbi mõlemad linnad, võib olla valin välja neist ühe ja võib olla see, et milline linn täpselt, kaotab reisi käigul oma olulisuse. Aga teele..


No comments:

Post a Comment