Oliivipuude mägi


Taas Tripadvisor valetab asukohtade kohta. On juba pime. Ja nagu lubatud on päike kella viieks loojunud ja pimedus.. Tänan ennast, et seda algselt plaanitud pikemat palverännakut ette ei võtnud. Aga mis ikka - esimesel päeval kõnnitud kilomeetreid üle 20 kogunes. 



Aga nüüd pimedas.. Kui Tripadvisor räägib üht ja Google teist - olen õppinud usaldama googlit. Jõuan mingi mäe jalamile .. Mäkke viib kitsas valgustamata inimtühi autotee. Tegelikult? Mina pimedas siia? Tundub, et homme tagasi.. Siis mõned sammud edasi leian trepi. Viib kellegi kodudest mööda ja üles mäkke. Ronin.. On küll juba öiselt jahe aga nahk kattub ikkagi vaikselt higiga. Trepp on pikk ja inimtühi. Jõuan kusagile, kus müüridega ümbritsetud miski. Jätkan kui enam kõrgemale tee ei vii. Kusagile alla keerab - seal pühitsevad noored moslemid reede algust. Kogu olukord ei tundu enam turvaline. See pole üksiku turisti koht. Loobun ja tagasi linna. Koos teistega on ikka ohutum.
___________________________

Peab ju nägema mäge kust Jeesus taevasse läks. Jätkan nüüd päevavalgel oma retke. Sama tee ots ja ka silt oliivipuude mäest. Kõik sisenevad mingisse aeda, kus mõned iidsed oliivipuud ja kirik. Kas siin mäe all see ongi? Kogu eilne pingutus selle aia leidmiseks? Kõht on tühi ja läheduses puuduvad söögikohad. Lähen uuesti mäkke ja otsin vähemalt lubatud vaate? Või kuulan kõhtu? 

Uudishimu võitis... Keegi sõbralik suunas mind taas selle kitsa mäkke viiva autoteeni, mis päevavalges oma ohtlikkuse oli kaotanud. Ja siin ma olen. Trepp oli vale tee...




Oliivipuude mägi on surnumägi. Siia on maetud sajandite jooksul juute. Ja haudu on tõesti lugematul hulgal. Siinne matmispaik peaks andma ülestõusmisel eelise .. Et ülestõusmisega alustatakse peale maailmalõppu just siit. Ma ei tunne nii hästi juudi mütoloogiat, et mõista mis eeliseid varem ärkamine annab.. Nõndaviisi lihtsa inimese seisukohast tundub üsna rumal otsus olevat. Ma laisa inimesena eelistaks üles tõusta siis, kui kohvi ja hommikusöök juba valmis. Aga see, et on varaseid ärkajaid - teeb mulle vaid rõõmu.


Ahjaa, kui keegi siia kunagi satub - ei tasu nina püsti mööda minna prohvetite haudadest sama mäe otsas. Tõenäoliselt ei tea sa nende nime ja ega ennustusi, aga vaid pisikese küünla valgel maa-aluses augus ringi kolada on ikkagi teistmoodi elamus. 

No comments:

Post a Comment