Kristuse haud




Istun Kristuse haua kõrval ja mõtlen Varro Vooglaiust. Tõenäoliselt olen ma tema peale täna hommikul mõelnud umbes kolm korda rohkem, kui ta ise. Mis paneb tema peale mõtlema on muidugi kaabud, mis siin linnapildis teravalt silma hakkavad. Mõtlen siis Varro kaabust.. Mida ma vist pea kunagi näinud pole - piltidel ta rohkem soniga. Aga inimesed siiski tõmbavad julgelt seose Varro ja kaabude vahel. Ago Varro on katoliiklane. Seega ka usu mõttes tõsine konservatiiv seistes vastu igasugustele usu uuendustele, mille eest võitlesid näiteks nii Jeesus kui Martin Luther. Aga mis on Varro poliitilise konservatiivsuse poliitiline tähendus Eestile? Tema soov suunduda ajas tagasi nii 13 - 16 sajandi Eestisse, kus Katoliiklane veel siinmail ruulis? Ta ise ei afišeeri oma usulist kuuluvust liiga palju.. Aga ühel momendil peavad need kes EKREt kristlike väärtuste tagasitoomise eest toetavad esitama küsimuse, et siis ikkagi millised väärtused? Et kui palju minna ajas tagasi et olla ÕIGE konservatiiv. Või siis ikkagi on Varrost rohkem õigus neil, kes pöörduvad Odini ja Vanemuise poole?

Siin Jeruusalemmas on ajas tagasi mindud. Mehed kaabudega .. Tegelt mitte ainult kaabudega. Mina kui võhik - näen kolme sorti peakatteid. Ühed need tavalised keset pead klubid. Siis kaabud.. ja eile õhtu tulid välja veel mingid tegelased, kellel peas midagi kardi rehvi ja papahha vahepealset. Igatahes siin minevik ruulib.. Siin ei ole küsimust kui palju ajas tagasi minna - siin on ühtede jaoks juba tuhandeid aastaid ja teiste jaoks 1500 aastat olnud kõik üsna ühte moodi..



Kui sul on hea fantaasia - näed sa selle mäeküljes kahte auku, mis on nagu silmad kolbal... Ja kolp on aramea keeles Kolgata.. Et siis osad usuvad, et see ongi koht, kus Jeesus Risti löödi. Ka ülemise pildi kohta ütleb teadus, et see auk üsna palju vanem, kui Jeesus.. Ja pühakiri ütleb, et Jeesus veel kasutamata auku pandi .. Aga ka auku ümbritsevas pargis on asi ilusasti teema lahti võetud - et usu, mis sa tahad. Selle paiga pühadust see ei muuda - ja park on ju ilus ja sajad seltskonnad päevas käivad seal oma missasi läbi viimas.. 

Pean siit Kristuse haualt edasi nüüd liikuma hakkama. Tripadvisor ütles et mu järgmine sihtpunkt püha Anne kirik on täpselt 666 m eemal...

No comments:

Post a Comment