Samsun



Samsuni saabudes võttis mind vastu Gloria Tibi. Ei, ei -Mitte keegi vana tuttav vanalinnast.. Hotelli nimi oli selline. Kell kolm öösel linna jõudes otsustasin voodi kasuks.

Samsun on see linn kust kõik alguse sai, kus Atatürk alustas Türgi vabastamist ja vabariigi loomist. Tema laev millega ta sõitis on nüüd nullist üles ehitatud ja rahvale vaatamiseks pandud. Atatürk ise on kangesti Mart Sandri nägu? Reinkarnatsioon; või Vanaisa?



 Ega siin linnas peale ilusa mereääre ja türgikeelsete muuseumite miskit teha nigu polegi. Oleks, aga Türgi vajab aega. Nii suur on see riik. Ka kuust oleks siin ilmselt väheks jäänud kui riiki mõnusalt üle vaadata.

Eelarvamustest. Iga eestlane on kindel, et Türgis kõik joovad Türgi kohvi ja kõigil inimestel on Saksa kebabiputkatest tuntud kurjad näod ees. Tegelikult joovad kõik teed ja vähemasti siinkandis on inimstel üldse mitte tigedad näod ja just siin Samsunis on enamus inimesi selliste nägudega, et pea või Eestlaseks. Vaid mõnedel tütarlastel peas olevad rätid annavad vihjet Islami riigi suunas.

Gruusias olid pea kõik turistid Eda-Euroopast. Siin neis Türgi piirkondades on enamus välisturiste islamimaadest. Saudi-Araabiast näiteks. Ikka on mõnikord näha ka naisi kellel vaid silmad välja paistavad. Sellised seljakotivendi Euroopast pole siin veel kedagi kohanud.

No comments:

Post a Comment