Gori

Esmapilk linnale masendav. Üks trööstitumaid linnu maamuna peal. Koledad ja lagunevad nõukaaegsed majad. Ja hallus ja kuidagi vähe lootust paistis selle linna tänavatel. Hiljem veidi harjus ja päikesepaiste paneb ka hallid toonid kirkamalt paistma.

Mereb korjas meid tänavalt üles ja aitas hotelli otsida. Mereb oli üks keskealine sõbralik onu. Lubas meid veel sõidutada... Andis oma numbri, palus helistada. Et kui keegi veel kunagi satub Gorisse - võin sõbraliku inimese numbrit jagada. Me seekord, kahjuks, ei kasutanud pakutud abivalmidust.

Tööga tundub grusiinidel olema veel minuni lõpuni mõistmata suhe. Kõige uhkemad majad Gruusias on politseinikel. Neid ka tänavapildis palju ja nähtaval. Kedagi nad siiani seganud ei ole...Turismiinfos, kus päeval kümmekond turisti läbi käib, on tegelasi viis. Nad küll ei tea, kas linnast mingit rongi kuhugi läheb või mitte... Aga paistab, et oma päeva suudavad nad seal ilusasti õhtule saata. Ja nüüd siin Gori kohvikus - neli tüdrukut ajavad leti ümber juttu. Keegi loodetavasti teeb meile tagaruumis süüa. Ja ainsad külastajad oleme meie...

Taksosõit rongijaama maksab euro. Taksojuht räägib meile linna raskest saatusest ja suurest paberivabrikust, mis enam ei tööta. Tööd linnas pole. Nüüd tundub, et ehk ikka oleks pidanud ennast koobastesse laskma viia taksoga. See 10 eurot oleks ilmselt olnud ühe pere päevateenistus.

Mis te arvate, kaua läheb, enne kui Gruusia Eestile järele jõuab? Küsib noormees Givi Gori raudteejaama perroonil. Raske on sellisele küsimusele vastust anda. Kuhusuunas Gruusia praegu liigub? Edasi? Või siiski mitte? Givi arvab, et mitte päris õiges suunas..

Mida arvaksid Eestlased näiteks Viktor Kingisepast, kui temast oleks saanud Venemaa juht? Kas oleks ka praegu veel Kuressares ausammas ja mälestus temast kui suurest Eestlasest? Gori, Stalini sünnilinn, otsustas mõne aasta eest, et kuju Stalini nime kandval peatänaval on kindlasti vajalik. Stalini muuseum on täis pilte ja esemeid, aga ei anna hinnanguid, ja jätab rääkimata lood vangilaagritest ja hukkunutest. Milline on ajalugu Gori inimeste peas?

No comments:

Post a Comment