Gruusiast

Hinnad on siin veidi teiste proportsioonidega, kui kodus.
Ööbimine odavas öömajas 25-60 Lari kahe peale (10-25) eurot. Üldjuhul võib kohapealt saada veidi parema hinna kui Internetist broneerides.  Korralik kõhutäis jääb nii umbes 30 Lari kanti kahekesi (mida aeg edasi seda rohkem kohalike oludega harjume. Hommikusöögi saab ka kümnega ja korraliku õhtusöögi 20-ga, kui tead kust otsida). Söögiga on siin nii, et toitude hinad on lähedasemad, kui portsude suurused. Sama raha ja sama nimetusega võid sa saada paar lihatükki ja ka suure varda liha, mida täismees vaevaga endale sisse suudab ajada. 8 Lari eest võid saada hatsapuri, mida kolmele palju, või väikese kausi lihapuljongiga, kus täpselt kolm pisikest lihatükki. Teenindus siin riigis ei hiilga tihtipeale oma sõbralikkusega. "Keep smiling" on gruusiinile võõras.

Toidust veel - rasvane toit üheskoos mulliveega ajab tavapärasest rohkem krooksuma... Sellega peab arvestama süües Gruusia toite.

Kohalikud söövad palju. Korduvalt nägime, kui no nii nelja-viie mägedepoja peale toodi õllekõrvale kõigepealt üks suur hatshapuri. Siis kaks ülisuurt vaagnatäit hinkalisid. Siis veel üks hatsapuri. Tsükkel ilmselt jätkus, aga meil üldjuhul selleks ajaks juba kõhud täis. Ja tõepoolest - Gruusia toit on just see, mida kohalikud söövad. Alati ja igalpool. Toidu nimetused väga palju ei varieeru ja kohta, kust sa hinkaalisi, hatsapurit või ostrit ei saa - peaaegu ei eksisteeri. Söögikohtades tuleb arvestada, et kui taldrik tühi, siis pea hetkega see ka sinu eest kaob.. Või isegi mõni hetk varem.

Korralikku kohvi igalt poolt ei saa. Saab lahustuvat. Paljudes kohtades ka türgi kohvi. Piima kohvi peale üldjuhul ei ole

Veel hindadest. Kaks tundi bussisõitu 5Lari. Samapalju ka juuksur koos habemeajamisega.

Tundub, et kohalikud välismaalasi väga palju pügada ei ürita (kuigi kuulda on ka, et vahest juhtub. Ise pole siiani väga kohanud). Hinnad, mida taksojuhid küsivad on mõistlikud. Samas mitmes kohas on ka kauplemisruumi. Paar korda on öömaja eest õnnestunud hinda alla saada, kui on veidi kõrge tundunud. Korra sai makstud ka rohkem, kui küsitud - Käsi ei tõuse taksosõidu, küll lühikese, eest kahte lari (alla ühe euro) maksma...

Paljud eelarvamused/stereotüübid mis Gruusiast mu pähe tekitatud  on ka tegelikult olemas, aga veidi väiksemas mahus. Rahvas on rahulikum, kui arvasin. Seda "atkuda ja snaju" liigutust ikka vahest näeb, ja vahest tuleb ka mõni lõbusas tujus mees ja annab sulle põsele musi - aga üldiselt on siin rahvas pigem vaoshoitud.
Helmed saaksid siin riigis südari.. Mehed kohtumisel musitavad ja noored mehed ringi käies üksteisel käe alt kinni hoiavad. Ja ikka leiab kedagi, kes lihtsalt huvist küsib, et kuidas läeb ja kust olete. Isegi koerad on turistide vastu sõbralikud - ilmuvad eitea kust ja saadavad sind pikalt sinu teel. Kuniks muidugi keegi kusagil tänava teises otsas suure vorstikotiga ei jaluta.

Teed on siin auklikud, mägised ja tihtipeale täis erinevaid loomi - lehmad, lambad, hobused. Ka üsna suurtel maanteedel võib neid kohata.

No comments:

Post a Comment