Konservatiivsusest ja liberaalsusest

Vihmastest reisipäevadest kulus ikka suur osa kaubanduskeskustes ringi loivates ja lapse järgi joostes. See annab aega mõelda omi mõtteid. Dr Martensi saapad lettide vahel keset toidupoodi. Üldse mitte soodushinnaga. Miks? Meenub Tallinna ehituspoest nähtud 1200 EUR jalgratas. Et nigu mismõttes - lähen küprokit ja/või juustu ostma ja ostan emotsiooniostuna kalli jalgratta või korralikud saapad. 

Aga mitte sellest ei tahtnud ma rääkida. Saapaid vaadates tekkis hoopis mõte, et need on saapad, mida üks korralik konservatiiv peaks kandma. Kõige traditsioonilisemad Dr. Martensi saapad. Sellised mille ehitust ja väljanägemist aastakümneid pole muudetud. Ja milleks muuta - ilm väljas sama.. Vastupidavus testitud ja garanteeritud. 

Ja siis need lootusetud liberaalid seal H&M-i poes "kiirmoodi" ostmas. Iga päev uued ja erinevad hilbud. Ja homme ei mäletata tänaseid katkiseid õmbluseid ja korratakse järjest vanu vigu. Leitakse uusi ja unustatud moode, et neid siis hiljem taas ära visata ja neist loobuda. 

Ja siis need edasiviivad liberaalid - kes vaatavad, mis maailmas toimub ja püüavad parandada juba toimivaid lahendusi ja välja visata neid vanu traditsioone, mida muutunud oludes pole vaja kaasas kanda. Kõik toimivad a head lahendused ja traditsioonid on nende poolt loodud ja konservatiivide poolt üle võetud. Ka Dr.Martensi saapad olid kunagi uued ja esimesed. 

Eesti poliitika tundub praeguses seisus sisaldamas peaasjalikult konservatiive, kes panevad kõrbes kalosse jalga (kuna vanavanaisad tegid seda siis kui siin veel soo oli) ja neidsamu H&M-i liberaale. Kindlasti on ka teisi.. Aga nende ideed on igavad ja ei saa tähelepanu..  Suur hulk poliitikalähedasi inimesi istub õhtuti tualettruumis ja haudub välja uusi ideid, millega täita ajalehekülgi ja valimisprogramme. Lugemiseks, arusaamiseks, mõistmiseks - selleks aega ei ole. Iga idee, mis kostub tualetis mõistlikuna, on teretulnud. Pole vaja süveneda sellesse, kuidas mujal olnud, miks on asjad praegu nii nagu nad on. Või vähemasti vaadata, mida ütlevad asja kohta juba olemasolevad plaanid ja arengukavad. See on igav ja nõuab tööd. Niisama ideede haudumine on toredam. Ja kes ikka süveneda jõuab ..

No comments:

Post a Comment